ClickCease
Energikilde:
Solceller

Hvad er en summationsmåler?

Kort fortalt måler en summationsmåler kWh (kilowatttimer) fra alle tre faser og lægger det sammen, derfor navnet ”Summation”. Dette kan have kæmpe betydning for hvor meget du får ud af dit solcelleanlæg. Alternativet er en klassisk fasemåler, som udelukkende tager udgangspunkt i en ”fase” af gangen.

Find dit netselskab og tjek din måler
Gult hus med solceller

Forskellen mellem en fasemåler og en summationsmåler:

Den helt store forskel mellem en fasemåler og en summationsmåler findes i salget tilbage til elnettet. Med en fasemåler ryger alt den producerede strøm kun et sted hen af gangen, til husets eget forbrug. Dette vil altså sige at meget af den strøm du overproducerer (den strøm du ikke selv bruger) går til spilde. Dette er ikke optimalt hvis man ønsker at få det fulde potentiale ud af sit anlæg med batteri.

Eksempel på forskellen mellem summationsmåler og fasemåler

Et hus er normalt opdelt i tre faser; fase 1, fase 2 og fase 3.
Disse tre faser opererer selvstændigt og bruger forskellige mængder strøm.
Lad os sige at et hus med solceller bruger 24 kWh fordelt på de 3 faser således:

Fase 1

Fase

Fase 1 bruger 12 kWh og sælger 12 kWh

Resultat på 0 kWh

Fase 2

Fase

Fase 2 bruger 8 kWh og sælger 4 kWh

Resultat på 4 kWh som skal købes fra elnettet

Fase 3

Fase

Fase 3 bruger 4 kWh og sælger 8 kWh

Resultat på 4 kWh salg tilbage til elnettet

Okay, så langt, så godt. Det hele lyder helt fint i et eksempel som det ovenstående, problemet er bare at den pris du køber ind for på elnettet, langt fra er den samme pris som du sælger for. Med en indkøbspris på ca. 3kr./kWh (12kr. i alt) og en salgspris på ca. 1kr./kWh (4 kr.), vil du altså gå i økonomisk underskud i dette eksempel.

Hvis du nu havde haft en summationsmåler, havde den lagt det hele sammen således:

Fase 1 + fase 2 + fase 3 = brug på 24 kWh
Fase 1 + fase 2 + fase 3 = salg på 24 kWh
Dette giver så et resultat på 0 kWh.

Med summationsmåleren, sælger og køber du altså ikke strøm frem og tilbage, men den lægger det hele sammen, og på den måde sparer du en masse penge. Hvis vi tager udgangpunkt i dette eksempel og regner det ud på et år, sparer du ca. 3.000 kr. ved køb af en summationsmåler.

Kort fortalt er forskellen mellem en summationsmåler og en fasemåler, at summstionsmåleren giver fordele ved salget af strømmen, hvorimod en fasemåler kun sender strømmen til dit eget forbrug, og hermed spilder en hel del overskudstrøm, som med en summationsmåler man ville have kunne udnyttet.

Hvilken måler har jeg? Og hvordan ser jeg forskellen?

Før man kan se hvilken elmåler man selv har, er det nødvendigt at vide hvilket netområde man ligger i, og derved hvilken elleverandør man har. Her under kan du indtaste din adresse og finde ud af hvilket område du ligger i:

Sådan tjekker du din elmåler

Herunder har vi gjort det simpelt for dig at finde ud af hvilken måler du har, samt hvordan du får den skiftet ud fra hvilket netselskab du har:

Radius logo

Hvis du er i tvivl om din måler er en fase eller summationsmåler kan du kigge på serienummeret. Hvis typenummeret slutter på 011, 012 eller 013 så er det en summationsmåler, hvis ikke skal du kontakte dit forsyningsselskab for at være sikker.

Langt størstedelen af målerne som Radius har sat op, er blevet skiftet til denne type måler. Så det er ikke så ofte, vi kommer ud for det ikke er en summationsmåler.

Har du en fasemåler i Radius område, skal der tilmeldes et målerskift af en el-installatør, hvorefter radius kører ud og skifter måleren til en summationsmåler.

Kamstrup
Cerius Logo

Cerius summationsmåler kan man kun genkende på den blå firkant rundt om dioden. Hvis denne blå firkant ikke er der, kan det muligvis være en fasemåler. Er du i tvivl, eller bare vil være sikker, kan du ringe til cerius og oplyse målernummeret.

Hvis du har en fasemåler, og ønsker at skifte til summationsmåler, skal der tilmeldes et målerskift af en el-installatør, hvorefter du får tilsendt en summationsmåler som bliver skiftet af Cerius.

Cerius summationsmåler
Konstant

Hos konstant er det forholdsvis simpelt. Her er det eneste du skal gøre at indtaste dit målernummer, hvorefter du får svar på om du har en fasemåler eller en summationsmåler. Finder du ud af at det er en fasemåler du har hængende, er det eneste du skal gøre at indtaste nogle simple oplysninger hvorpå du så kan bestille en summationsmåler.

Andre

Hvis dit netselskab ikke er med i ovenstående afsnit, anbefaler vi dig at tage kontakt til dem personligt. Du kan finde dit forsyningsselskab ved at indtaste din adresse i kortet.

Salg af din overskydende el?

Ligegyldigt hvilken måler du har, så kan du altid sælge overskydende el. Alt den strøm du ikke selv bruger, bliver solgt til spotpris. Ved at installere et solcelleanlæg med batteri kan du bruge strømmen selv og derved spare både spotprisen og skatter+afgifterne.

Læs mere om hvordan her

Vores omtale på Trustpilot

Hvad siger vores kunder?

En højre pil
En højre pil

Kenneth R.

“Min klare og meget tydlige anbefaling, er du skal vælge Easygreen, især hvis du intet ved om solceller!”

Birthe R.

“Vi har fået en god og venlig behandling. Her fire måneder efter har vi et problem med GSRN-nr, ringer op, og vupti - så klarer de også det.”

Thomas C.

“En rigtig god oplevelse, på kun 2 dage for installation med et 10 Kw solcelle anlæg med montering på 2 tagsider. og et 10 kw batteri. Flinke montører og elektriker.”

Rasmus P.

“God og hurtig service, overholdelse af samtlige aftaler også de mundtlige!Næsten uanset tidspunkt på dagen, bliver mails besvaret.Slutproduktet ser virkelig godt ud.”

Morten F.

“Jeg er altid meget kritisk og desværre til tider et brokke hoved 😁 men jeg har på intet tidspunkt i processen med Easygreen været i tvivl om at jeg var i gode hænder..”

Martin J.

“Fuldstændig perfekt informationsniveau og service pr telefon hele vejen igennem processen. Elektriker og opsætningshold lavede et perfekt og hurtigt arbejde.”

Martin R.

“Jeg har lagt vægt på at finde et firma der ville håndtere opgaven fra start til slut. Det har Easygreen gjort. Alle aftaler overholdt, mail og sms’er er blevet besvaret. Jeg er meget tilfreds med arbejdet, de alle har udført..”

Stig J.

“Jeg kan rigtig meget anbefale Easygreenhvis der skal solceller på tagetrigtig behagelige håndværker og professionelt udførtOg ikke mindst opfølgningen fra Easygreen efterfølgende, rigtig godt.”

Mads R.

“God rådgivning og god kundeservice. Vi følte og føler os i gode hænder hos Easygreen!! De kan varmt anbefales!”

AT

“Meget professionel og servicemindet organisation. Jeg anbefaler dem gerne.”

Få et tilbud fra EasyGreen

Det kan du forvente:

group icon

Snak med en energirådgiver

house icon

Sammen skræddersyer vi en løsning

mail icon

Du modtager et tilbud

Thank you! Your submission has been received!
Noget gik galt. Tjek venligst om alt er indtastet korrekt.