Placeringen af dit solcelleanlæg er en vigtig faktor for at maksimere dets effektivitet og øge udbyttet af solenergi. Efter at have analyseret og orienteret +20.000 solcelleanlæg på danske tage, har vi opnået god erfaring med at finde den optimale placering for at opnå maksimal effektivitet.
I dette blogindlæg vil vi guide dig gennem vores personlige tommelfingerregler og de vigtigste faktorer at overveje, når du skal finder den bedste placering til dit solcelleanlæg. Der er ofte
Det er ikke nogen hemmelighed, at dit hus' forbrugsmønster spiller en afgørende rolle i placeringen af dit solcelleanlæg. Du vil gerne placere dine solcellepaneler i den retning, hvor solen er tilgængelig, og hvor du bruger mest strøm. Hvis vi tager udgangspunkt i et typisk forbrugsmønster i danske husholdninger, hvor man er på arbejde fra kl. 9-17, vil forbrugsmønsteret typisk være om morgenen fra kl. 6:30-8 og igen efter kl. 17-10:30 eller i de tidsrum, hvor din husstand typisk bruger strøm.
Vores tommelfingerregel er at tage udgangspunkt i dit specifikke forbrugsmønster for at give dig de bedste forudsætninger for at maksimere effektiviteten og udbyttet af dit anlæg. Vi tager højde for en kombination af forbrugsvaner og produktion, før vi præsenterer et visuelt udkast til, hvordan placeringen af anlægget kan se ud på dit tag.
Det er også vigtigt at bemærke, at hvis du har et solcelleanlæg med batteri til at lagre strømmen, vil det også have en indvirkning på placeringen. Du kan læse mere om vores batterimuligheder på vores hjemmeside.
Når du har analyseret dit eget forbrugsmønster og identificeret tidspunkterne, hvor du bruger mest strøm i løbet af dagen, kan du overveje den bedste placering.
Lad os give dig fire forskellige eksempler baseret på vores kunders forskellige placeringer og typiske forbrugsmønstre:
Vestvendt anlæg: Hvis dit strømforbrug er højest om aftenen og om natten, kan det være mest hensigtsmæssigt at placere solcelleanlægget mod vest, hvor det vil modtage mere sollys på disse tidspunkter. Vores vestvendte anlæg har typisk højere produktion over middagstid, hvilket kan give en god mængde strøm i eftermiddagstimerne, hvor mange boliger oplever en spidsbelastning i elforbruget.
Hvis dit forbrug er højere om dagen, er en østvendt placering mere ideel, da solcellerne vil fange mere sollys om morgenen og formiddagen, når solen stiger op mod øst. Dette giver en bedre udnyttelse af solenergien i dagtimerne.
Et sydvendt anlæg producerer den maksimale mængde energi omkring middagstid og i dagtimerne. Ved at placere solcelleanlægget mod syd vil det være udsat for sollys i længere tid i løbet af dagen og producere mere elektricitet som følge heraf. Den overskydende energi kan opbevares i et batteri og bruges i aftentimerne.
Et øst/vestvendt anlæg udjævner produktionen over dagen og skaber en fladere produktionskurve. Denne løsning kan være ideel for dig, der primært bruger strøm i morgen- og aftentimerne, da anlægget vil producere mere strøm i timerne, hvor der er et højere forbrug.
Placering af solcelleanlæg mod nord vil generelt være mindre effektivt, da det vil modtage mindre sollys i forhold til andre orienteringer. Dog kan nordvendte anlæg stadig producere en vis mængde elektricitet, og i nogle tilfælde kan det være en mulighed, hvis andre faktorer såsom skygge eller tagets hældning begrænser andre placeringer.
Ja, det er muligt. Mange solcelleejere i Danmark vælger at placere deres solcellepaneler i flere retninger for at fordele produktionen over dagen. For eksempel kan et anlæg have en kombination af øst- og vestvendte paneler. Dette kan optimere solenergiproduktionen og udjævne effekten over dagen, som passer godt til boliger med forbrug om morgenen og aftenen. Ofte kan du placere flere "strings" på dine tagflader, således at du eksempelvis både har en produktionskurve for øst og vest til dit hjem. Derved kan du skræddersy et anlæg til netop dit behov.
Det kan være svært at gennemskue, hvad der giver mest mening for netop dig og dit solcelleanlæg. Netop derfor har vi et team af energirådgivere, som sidder klar til at give dig en gratis konsultation med et visuelt overblik over, hvordan solceller kan placeres på dit tag.
Det kan du forvente: